top of page
b.lammers

Zinvol of zinloos tijd investeren tijdens de schoolsluiting?!

Bijgewerkt op: 25 mrt 2020


Wat te doen als de scholen dicht gaan. Wat moeten we met ons onderwijs? Ik zie overal dat er geprobeerd wordt leerlingen met thuisonderwijs via websites, skype en ander digitale manieren bezig te houden. Want zo zie ik dit, bezigheidstherapie. We weten allemaal dat leerlingen alleen echt leren door instructie, inoefening en toepassing van het geleerde. Ook zullen de verschillen tussen leerlingen alleen maar groter worden, want niet iedere situatie thuis is zo ingericht dat leerlingen kunnen leren.


Wat betreft de leerkrachten, deze hebben het al zwaar genoeg. Moeten zij hun tijd gaan vullen met onzinnige werkzaamheden, waar uiteindelijk niemand iets van leert? Laat ze hun tijd zinvol gebruiken. Ik zie al jaren leerkrachten worstelen met tijd voor voorbereiding. En zoals mijn collega Karin altijd zo mooi zegt: ”Als je voorbereiding mislukt, dan bereid je een mislukking voor”.


Ik zou willen pleiten voor het volgende. Geef de leerkrachten de tijd om hun lessen tot de zomervakantie voor te bereiden. En dan bedoel ik ECHT voorbereiden. Leerkrachten krijgen de tijd om handleidingen lezen, halen daar de doelen uit en gaan bepalen hoe ze deze doelen gaan bereiken in de periode tot de zomervakantie. Als je keuzes gaat maken uit de methode en niet alles klakkeloos volgt, kun je in een kortere tijd toch je doelen halen en leerlingen leren wat ze nodig hebben. Pak je taalmethode en bepaal hoe je de schrijf en spreeklessen gaat inzetten tijdens je zaakvakken ipv de invuloefeningen van het werkboek. Veel woordenschatlessen voegen ook niet toe aan het verhogen van de woordenschat, dus ook hier kunnen we keuzes in maken. En als we kijken naar de spellingsdoelen, welke zijn belangrijk tot de zomervakantie? Welke categorieën hebben aandacht nodig, welke keuzes maken we?!


Begrijpend lezen, hoe pakken we dit op? De methoden zorgen niet voor betere resultaten, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Alle doelen voor begrijpend lezen, zitten in je taalmethode. Pak deze op, en pas ze toe in alle teksten die je gaat lezen tot de zomer. Kijk welke literatuur je in kunt gaan zetten (ik zal een lijst gaan maken). Als je je zorgen maakt over de CITO toetsen, bekijk, lees en maak ze met je groep in je achterhoofd. Wat heeft je groep dan nog nodig? Welke keuzes maak je?


Ga schrappen! Bepaal met elkaar wat belangrijk is en wat niet. Hier heb je jarenlang plezier van en het is ontzettend leerzaam. Ik doe dit al jaren tijdens mijn trainingen, dan blijkt dat veel aanbod niet bijdraagt tot het bereiken van de doelen en dat het voorbereiden van je lessen dit wel doet!


Wat van belang is dat leerlingen blijven lezen, dus laten we ze daartoe uitdagen. Geef ze goede leesboeken, informatieve boeken mee en vraag hen om recensies, verslag van het geleerde etc. Verder, laat leerlingen en ouders met rust. De situatie is al lastig genoeg. Laten we de tijd zo inzetten, dat leerkrachten en leerlingen er beter van worden!

10.821 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page