Ik kende dit begrip helemaal niet: de blurb. Ik kwam het tegen, heb me erin verdiept, ik heb me laten verrassen en vervolgens heb ik er een beetje een vrije toepassing op losgelaten. Ik hoop dat jij ook de mogelijkheden in de blurb ziet. Boodschap: neem de blurb op in (voor-)leessituaties.
In dit blog geef ik de uitleg van de blurb, enkele voorbeelden van boeken met een prachtige blurb ter inspiratie en ik schets wat mogelijkheden.
Wat is een blurb? De blurb is een Engelse term voor flaptekst en oorspronkelijk bedoeld om de lezer een aanbevelende samenvatting voor het boek te geven. Nu heb ik de blurb als flaptekst van alleen de kaft doorgetrokken naar de schutbladen van het boek. Want daarover valt echt veel te bespreken en te denken! Het is erg jammer om daar niets mee te doen.
Bij de meeste boeken zijn de schutbladen van een (saaie) effen kleur, wat niets hoeft af te doen aan het boek trouwens en er zijn prentenboeken waarbij de schutbladen als een vrolijk behang zijn zoals in ‘De grondel en de garnaal’ (Roebers & Westermann, Gotmerr 2018). Een fantastisch boek; de schutbladen strooien vrolijke confetti. En de schutbladen kunnen de hoofdpersonages eindeloos herhalen zoals bijvoorbeeld het geval is in ‘Dikke vriendjes durven alles’ Wat een geweldige titel trouwens…. (Schubert, Leopold 2021).
Maar een blurb is pas een echte blurb als de schutbladen (of soms de kaft) ook een boodschap vertellen. Die boodschap kan een tipje van de sluier zijn van de hoofdgedachte van het boek. Soms verbeeldt de blurb voorin het boek de start van een verhaal terwijl de blurb achterin het boek (iets van) het slot laat zien. Nogmaals: een boek zonder een bijzondere blurb, kan natuurlijk ook een heel bijzonder boek zijn.
De blurb van ‘Niek Groot Brokkenpiloot’ (Peirce, De Fontein 2010), vraagt van de lezer een en al activiteit en stelt de personages voor. En de eindblurb doet daar niet voor onder. Het informatieve boek over sport bij de Romeinen ‘Paarden, zwaarden en rare baarden’ (Meijer& Schutten, Querido e.a. 2013) betrekt de lezer ook actief bij de inhoud van het boek.
Er zijn talloze voorbeelden. Ga je eigen boekenkast eens na, wanneer je nog niet eerder bij het fenomeen blurb stilgestaan hebt. En nu moet je vooral niet denken dat een blurb alleen een verhalende tekstsoort betreft of alleen het genre prentenboek. In ‘Winterdieren’ (Dumont Tak, Querido 2021) wordt de blurb voorin verrijkt met een tekst in witte letters op een lichtblauwe ondergrond: ‘als het licht is op de noordpool…’ terwijl de blurb achterin het boek op een donkere ondergrond in zwarte letters ons vertelt: ‘dan is het op de zuidpool donker’. In ‘Thuis, een wereld vol huizen’ (Pesce&Tonello, Educatheek, 2021) geeft de blurb voorin met een rood kruisje aan waar op de wereldkaart Nederland te vinden is en waar het huis van de lezer staat. De blurb achterin het boek laat met verschillende rode kruisjes de plekken zien waar op de wereld de huizen staan die in het boek beschreven zijn. Voor als je diversiteit wilt brengen in jouw aanbod: een aanrader!
Wat biedt de blurb? Sowieso hoop ik dat jullie met interesse gaan bekijken of het boek dat je in handen hebt, een blurb biedt. En als dat dan zo is, dat je er iets mee doet. Projecteer met behulp van de app Office Lens de blurb op het digibord. En gebruik wat de blurb je aanreikt in relatie tot het doel van jouw activiteit.
Bijvoorbeeld voor het voorspellen van de verhaallijn. Of voor het betekenis verlenen aan de boodschap van de schrijver. Of het antwoord zoeken op de vraag wat precies de blurb zo passend bij het verhaal maakt. (Deed de illustrator het werk goed?) De blurb kan gebruikt worden om de inhoud van de tekst te verduidelijken. De blurb kan gebruikt worden om de inhoud van de tekst nog meer betekenis te geven. Mogelijkheden te over.
Ik maakte gebruik van de kinderboekenafdeling van een van de prachtigste boekwinkels van ons land. Zodra dit weer kon vanwege de maatregelen heb ik een afspraak gemaakt bij Riemer&Walinga in Ermelo. Een aanrader!! info@deboekverkoopers.nl.
Hier zag ik (en kocht ik gelijk) ‘Mensen met koffers’ van Sjoerd Kuyper (Hoogland&Van Klaveren 2020). Met prachtige illustraties van Annemarie van Hearingen. De blurb vooraan in dit poëzie-prentenboek laat allerlei veelsoortige kleurige koffers zien, een beertje en een zwemvest. De blurb aan het einde van het boek toont alleen maar oranje zwemvesten, één koffer en het beertje. Dat is nog eens een blurb. Hoef ik niet verder uit te leggen, toch?
Comments